Het ontstaan van het Scuderia Laverda team.

Medio 1999 werkte ik als bezoeker van de lokale horeca in de Achterhoek. Op enig moment zag ik aan de doorgaande weg van het prachtige plaatsje Zeddam naar Doetinchem een bord in het weiland staan met de aankondiging van de combine-race Mariënvelde gecombineerd met het dorpsfeest. Ik denk combine-race??

Bij ons kan veel en we schrikken niet zo heel gauw maar hier kon ik mij geen voorstelling van maken. Ik had mijn volgende afspraak bij een café in Gaanderen en vroeg aan de eigenaar hoe dat nou eigenlijk zat met die combine-race.

Hij vertelde mij dat er een stelletje lokale helden op combines tegen elkaar gingen racen op een soort crossbaan. Ik vroeg hem of we het hier hebben over een zelfde soort combine als waar ik aan zat te denken en dat bevestigde hij. Maar die dingen zijn toch veel te groot, hoog en te zwaar om mee te racen. Dat klopte en daar zat nu juist de gein in. Op mijn vraag of er wel eens een omging vertelde hij lachend dat dit herhaaldelijk voorkwam. Mijn interesse was gewekt.

In het weekeind hadden we een feest bij de Woldhoek en ik vertelde over de combine-race. Iedereen die die avond aanwezig was, was enthousiast en nadat we allen fors in het bier gesnuffeld hadden waren we het al helemaal aan het uitdenken. Dronkemans praat dacht ik, leuk om er over te ouwehoeren met drank op maar dit zal toch wel niet uitgevoerd gaan worden.

Tot ik op enig moment rijdend in de Achterhoek een telefoontje kreeg van Rene Kuipers met de opmerking; "nou we hebben één hoor." "Hoe bedoel je?" "Nou een combine en nog één erbij voor de onderdelen, we gaan meedoen aan de combine-race." Een Laverda, zo'n snelle rode Italiaan, een zes cilinder vertelde Rene nog. Mijn eerste gedachte was dat de gein er wat mij betreft altijd in had gezeten om er wat over te ouwehoeren maar zeer zeker niet om het uit te voeren. Ok, we hebben hem en nu? Ze staan nog ergens boven in het Groninger land bij een boer daar moeten ze even weg gehaald worden.

Eén exemplaar was nog in dorsstaat en kon via de weg naar Annen gereden worden, een helse klus die Bas en Rene tussen kerst en oud en nieuw voor hun rekening namen. Het was ijskoud en achteraf gezien had het een keer zo snel gekund omdat het begrip variator toen nog een onbekende was.

de oude combine in de achtertuin bij alex

Eenmaal met de Laverda terug in het dorp en hem een mooi plekje gegeven te hebben op de parkeerplaats van café de Anner Oele begon het bij iedereen enorm te leven. De locatie voor het slopen en vervolgens weer opbouwen werd bepaald en iedereen had wel materiaal en of spullen die gebruikt konden worden. De technische commissie werd in het leven geroepen en we begonnen weer met de opbouw, het lassen.

Vervolgens werd de technische specificatie opgevraagd en realiseerden ons dat we daar beter mee hadden kunnen beginnen. De schade bleef beperkt en er is door een grote ploeg enthousiastelingen vele uren gewerkt waarbij iedereen zijn eigen specifieke kennis en vaardigheden in de strijd gooide. Waardevol bleek ook de relaties die iedereen had, veel spullen zijn geregeld.

Een prachtig moment was dat we eindelijk gingen proefrijden op de brink. Veel bekijks en volgens ons ging het knap hard. De eerste officiële wedstrijd die we reden in de standaard klasse was Yde de Punt. Hier bleek toen pijnlijk dat we qua snelheid nog veel te kort kwamen. Ondanks dat was het een topdag en iedereen die de mannen van Annen een warm (euro) hart toe wenste waren aanwezig en het bleef nog lang onrustig.

Inmiddels heeft de verkoop van de Scuderia Laverda 1 plaats gevonden en wordt de traditie voortgezet in Zuidwolde Drenthe. Ik hoop dat zij er net zoveel plezier van mogen hebben als dat wij gehad hebben. Wij hebben onszelf uit de luiers gehezen en zijn inmiddels met het grote jongens werk, de 12 cilinders begonnen.

Hoe dit gaat en in de toekomst ons zal vergaan kunnen jullie via deze website blijven volgen.

Vriendelijke groet,
Alex

Over Ons

Logo Scuderia Laverda

Scuderia Laverda is het combineracingteam uit het Drentse Annen. Sinds 2000 teisteren de machines van het team de circuits in Nederland en het buitenland.

Contact Informatie

Thoes
p/a Molenakkers 18, 9468 BM Annen
Tel:
Tel: +31 (0)6 - 8363 9964
Mail:
E-mail: info@mannenvanannen.nl